close
Stiri vechi

Noi cutremure cu magnitudini in jur de 5,0 in vestul Iranului, langa granita cu Iraq

Noi cutremure cu magnitudini in jur de 5,0 in vestul Iranului, langa granita cu Iraq
Mai multe cutremure moderate, cu magnitudini in jur de 5,0 grade, s-au produs vineri, 22 august, in vestul Iranului, in vecinatatea granitei cu Iraq.
Primul cutremur moderat a avut loc la ora 10h40min UTC (15h10min ora locala in Iran). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat la cca. 40 km est de localitatea iraniana Dehlorān.

Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,0 grade.
Al doilea seism s-a produs in aceeasi zona la ora 10h41min UTC (15h11min ora locala), la adancimea de 8 km, magnitudinea acestuia fiind de 4,9 grade. 

Un nou cutremur s-a produs la ora 13h29min UTC (17h59min ora locala) in aceeasi zona, la adancimea de 10 km; magnitudinea celui de-al treilea cutremur a fost de 4,9 grade.

In ultima saptamana, in aceasta zona aflata in vecinatatea granitei dintre Iran si Iraq s-au produs mai multe cutremure moderate, urmand unui prin soc principal puternic, de magnitudine moment 6,2 grade, care a avut loc in dimineata zilei de luni, 18 august. Fiecare dintre seismele de magnitudini peste 5,0 a avut pre-socuri si a fost urmat de numeroase replici.
Este de notat ca tot in zona de granita dintre Iran si Iraq s-a mai inregistrat o serie de cutremure moderate in perioada 22-24 noiembrie 2013, cu magnitudini de pana la 5,6-5,7 grade; epicentrele acelor miscari seismice au fost localizate la nord-vest de cele ale actualei secvente seismice.

Sorin

The author Sorin

Leave a Response