close
Stiri vechi

Cutremur crustal cu magnitudinea de 4,0 grade in Moldova de Sud, zona Galati

Cutremur crustal cu magnitudinea de 4,0 grade in Moldova de Sud, zona Galati
Un cutremur crustal cu magnitudinea de 4,0 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de miercuri, 16 august, in Moldova de Sud, judetul Galati.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora locala 18h16min35sec (15h16min35sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Moldova de Sud, la cca. 11 km Nord de municipiul GALATI, judetul Galati (45,54 grade latitudine Nordica, 28,00 grade longitudine Estica).


Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 10,5 km si a avut magnitudinea de 4,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de IV-V grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din judetele Galati si Braila, cu intensitati de la III pana la IV si chiar IV-V grade pe scara Mercalli. Astfel, seismul a fost resimtit la GALATI, BRAILA, dar si in alte localitati din Sudul Moldovei si Nord-Estul Munteniei.
In perioada septembrie-octombrie 2013, o secventa seismica s-a inregistrat in zona SCHELA-IZVOARELE din judetul Galati; secventa a culminat cu 3 socuri mai puternice, care au avut magnitudini de 3,9 grade; multe dintre miscarile seismice locale au fost resimtite in localitatile din zona epicentrala. Aceasta secventa seismica a precedat cutremurul vrancean subcrustal moderat produs la 6 octombrie 2013 in Muntii Vrancei, zona NEREJU-PIETRELE INSIRATE (magnitudine ML 5,6 si adancime focala 135 km). Seismul din octombrie 2013 a fost ultimul cutremur vrancean subcrustal cu magnitudinea ML mai mare sau egala cu 5,5. La 22 noiembrie 2014 s-a produs un cutremur crustal moderat in zona MARASESTI-PANCIU, la adancimea de 41 km, magnitudinea acestuia fiind de 5,7 grade.

Sorin

The author Sorin

Leave a Response