close
Stiri vechi

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,3 grade in regiunea Insulelor Azore

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,3 grade in regiunea Insulelor Azore
Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,3 grade, s-a produs in ziua de sambata, 16 februarie, in regiunea Insulelor Azore.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 6h45min UTC (ora locala 5h45min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in Oceanul Atlantic, la Nord de zona de tripla jonctiune din regiunea Insulelor Azore. Cutremurul s-a produs la adancimea de 2 km si a avut magnitudinea de 5,3 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Zona de tripla jonctiune din regiunea Azorelor este cunoscuta printr-un grad ridicat de seismicitate. In urma cu doua zile, un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,2 grade s-a produs la Sud-Vest de acest „punct fierbinte seismic” din Oceanul Atlantic. Zona de tripla jonctiune dintre 3 mari placi tectonice din regiunea Azorelor a fost sursa marelui cutremur produs la 1 noiembrie 1755 care a provocat distrugeri majore la Lisabona si in toata Peninsula Iberica; seismul din 1755 este considerat ca fiind cel mai puternic cutremur produs in Oceanul Atlantic, magnitudinea estimata fiind de 8,7-9,0 grade. Peninsula Iberica a mai fost afectata si de alte cutremure locale sau cu surse in Oceanul Atlantic, dar evenimentul din 1755 ramane de referinta.

Sorin

The author Sorin

Leave a Response