close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,4 grade in Sudul Californiei

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,4 grade in Sudul Californiei
Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,4 grade, s-a produs in ziua de joi, 4 iulie, in Sudul Californiei, la Nord de Los Angeles.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 17h33min UTC (ora locala 10h33min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in zona orasului Ridgecrest, la 196 km Nord de Los Angeles. Seismul s-a produs la adancimea de 11 km si a avut magnitudinea de 6,4 grade pe scara bazata pe moment seismic. Cutremurul a fost precedat de un cutremur local cu magnitudinea de 4,0 grade, eveniment care a avut loc la ora 17h02min UTC. De asemenea, socul principal a fost urmat de mai multe replici slabe, care pana in acest moment au avut magnitudini de cel mult 4,0-4,5 grade; aceste replici au fost totusi resimtite in zona epicentrala. Cea mai puternica replica inregistrata pana in prezent a avut loc la ora 17h35min UTC, magnitudinea acesteia fiind de 4,8 grade.
Mecanismul de focar al cutremurului a fost de tip decrosare, tipic pentru cele mai multe dintre seismele produse pe faliile din California:

EMSC: Mecanism de focar cutremur California 4 iulie

Miscarea seismica a fost resimtita in centrul si Sudul Californiei, inclusiv la Los Angeles. De asemenea, socul principal a fost resimtit si la Nord-Est si Est de epicentru, in statul Nevada, inclusiv la Las Vegas. Nu au fost raportate pagube majore pana la aceasta ora.

Update:
Cea mai puternica replica inregistrata pana in prezent a avut loc in ziua de vineri, 5 iulie, la ora 11h07min UTC (4h07min UTC). Seismul a avut epicentrul la 199 km Nord de Los Angeles s-a produs la adancimea de 7 km, iar magnitudinea a fost de 5,4 grade pe scara bazata pe moment seismic.
 In urma socului principal cu magnitudinea moment de 6,4 grade, in orasul Ridgecrest din zona epicentrala a fost avariat un spital si au izbucnit mai multe incendii cauzate de ruperea unor conducte de gaze. Mai multe crapaturi s-au format in sosele.

Sorin

The author Sorin

Leave a Response