close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,8 grade in Estul Turciei

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,8 grade in Estul Turciei
Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,8 grade, s-a produs in ziua de vineri, 24 ianuarie, in Estul Turciei.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 17h55min UTC (ora locala 20h55min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat intre Elazig si Malatya, originea miscarii fiind legata de un segment al faliei Est-Anatoliene.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 15 km si a avut magnitudinea de 6,8 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici cu magnitudini de pana la 4,6 grade.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, tipic pentru cutremurele produse pe falia Est-Anatoliana:

EMSC: Mecanism de focar cutremur Turcia 24 ianuarie 2020

Miscarea seismica a fost resimtita intens in Estul si centrul Turciei, mai puternic in provincia Elazig si la Malatya. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit in Nordul Siriei, Iraq, Georgia si in Armenia, potrivit agentiilor internationale de presa care citeaza surse locale.

Update 1: Cel putin 4 oameni au murit in urma cutremurului in orasul Sivrice din provincia Elazic; cel putin 10 cladiri au fost distruse in aceeasi localitate. Zona a fost zguduita, dupa socul principal, de mai multe replici, cea mai puternica inregistrata pana la aceasta ora avand magnitudinea de 4,6 grade.

Update 2: Potrivit CNN, cel putin 19 oameni au murit si peste 600 au fost raniti un urma cutremurului. Urmarile cele mai grave s-au inregistrat in provincia Elazig, unde a fost localizat epicentrul cutremurului. Numeroase replici s-au inregistrat in zona in ultimele ore, unele cu magnitudini in jur de 4,0. Cele mai puternice replici inregistrate pana in acest moment au avut magnitudini de 4,5-4,6 grade.

Sorin

The author Sorin

Leave a Response