close
Stiri vechi

Cutremur crustal moderat cu magnitudinea de 5,0 grade in regiunea Vrancea (judetul Galati)

Cutremur crustal moderat cu magnitudinea de 5,0 grade in regiunea Vrancea (judetul Galati)
Un cutremur crustal moderat, cu magnitudinea locala ML de 5,0 grade, s-a produs in noaptea de vineri 24 aprilie spre sambata 25 aprilie in regiunea seismogena Vrancea (judetul Galati).

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 1h04min18sec (22h04min18sec UTC in ziua de 24 aprilie). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat la Nord-Est de localitatea TECUCI, judetul Galati (45,90 grade latitudine Nordica, 27,47 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 21,6 km si a avut magnitudinea locala ML de 5,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de V grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in numeroase localitati din centrul si Sudul Moldovei, dar si in Estul Munteniei. Astfel, in judetele Galati si Vrancea intensitatea cutremurului a fost de aproximativ V grade pe scara Mercalli. In centrul Moldovei si in Muntenia cutremurul a fost resimtit cu intensitati de III pana la IV grade. De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in Dobrogea, cu intensitati de pana la II-III grade pe scara Mercalli.
Fiind vorba de un cutremur crustal, este de asteptat sa se inregistreze replici slabe, eventual usor perceptibile in zona epicentrala. La 22 noiembrie 2014 s-a produs cel mai puternic cutremur crustal vrancean, cu epicentrul in zona MARASESTI-PANCIU; seismul a avut loc la adancimea de 41 km, magnitudinea fiind de 5,7 grade pe scara Richter.

Sorin

The author Sorin

Leave a Response