close
Stiri vechi

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,9 grade in Estul Turciei

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,9 grade in Estul Turciei
Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,9 grade, s-a produs in ziua de duminica, 14 iunie, in provincia Bingol din Estul Turciei.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 14h24min UTC (ora locala 17h24min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in districtul Karliova din cadrul provinciei Bingol (Estul Turciei), la 56 km Nord de Bingol si la 25 km Vest de Karliova.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 5 km si a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,8 potrivit Observatorului Seismic Kandilli). Seismul a fost urmat de mai multe replici, cele mai puternice dintre acestea avand magnitudini de 4,5 grade (seismele produse la orele 14h34min UTC, respectiv 15h09min UTC).
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

EMSC: mecanism de focar cutremur Turcia 14 iunie

Sursa cutremurului a fost localizata in apropierea jonctiunii dintre faliile Nord-Anatoliana si Est-Anatoliana, in zona Karliova.
Seismul a fost resimtit intens in provincia Bingol. Mai multe persoane au fost ranite in satele din apropierea epicentrului, un om a murit iar zeci de cladiri au fost avariate, potrivit agentiei Reuters, care citeaza autoritatile locale. Cutremurul a mai fost resimtit si in Armenia.
Pe 5 iunie, un alt cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,2 grade, s-a produs pe un segment al faliei Est-Anatoliene, la Est de Malatya. Pe 24 ianuarie, un cutremur puternic, cu magitudinea moment de 6,8 grade, s-a produs tot in Estul Turciei pe un segment al faliei Est-Anatoliene (in provincia Elazig).

Sorin

The author Sorin

Leave a Response