close
Stiri vechi

Cutremur minor cu magnitudinea de 4,1 grade in Subcarpatii Munteniei (judetul Dambovita)

Cutremur minor cu magnitudinea de 4,1 grade in Subcarpatii Munteniei (judetul Dambovita)

Un cutremur crustal minor, cu magnitudinea locala de 4,1 grade, s-a produs in seara zilei de duminica, 18 septembrie, in Subcarpatii Munteniei, zona PUCIOASA, judetul Dambovita.

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 20h55min25sec (17h55min25sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in zona PUCIOASA, in regiunea subcarpatica a judetului Dambovita (45,08 grade latitudine Nordica, 25,43 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-am produs la adancimea de 23,0 km si a avut magnitudinea locala ML de 4,1 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de IV grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita pe arie relativ larga in Nordul si centrul Munteniei, inclusiv la Bucuresti. Astfel, cutremurul a fost resimtit mai intens in zona subcarpatica a judetelor Dambovita si Arges. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit in judetele Prahova, Brasov si Ilfov, cu intensitati de II si III grade.
Zona subcarpatica a judetului Dambovita prezinta o activitate seismica de tip crustal, corelata cu prelungirea nord-vestica a faliei Intra-Moesice. Mai la Nord, in zona MOROENI, se produc si cutremure subcrustale, deci de adancime intermediara, asa cum a fost seismul din 19 martie 2020 produs in zona MOROENI la adancimea de 64 km (magnitudine ML 4,2).

Sorin

The author Sorin

Leave a Response